De dashboard camera is zeer populair onder autobestuurders, motorbestuurders en vrachtwagenchauffeurs. Hoe weet je of je er eentje nodig hebt? Lees hier meer over de voor- en nadelen.

De voordelen

Een voordeel van een dashboard camera is dat je altijd bewijs hebt bij een ongeluk. Of zelfs als je getuige bent van een ongeluk, je helpt dus niet alleen jezelf. Je kunt ook iemand anders helpen door je beelden aan te leveren bij de politie. Er gebeuren dagelijks genoeg ongelukken op de weg, het zou mooi zijn als jouw beelden ervoor kunnen zorgen voor meer veiligheid op de weg. Neem als voorbeeld een dronken bestuurder, dat is iemand die niet verantwoordelijk genoeg is om achter het stuur te rijden. Sommige verzekeraars bieden ook korting op je autoverzekering bij het gebruik van een dashboard camera. Een ander voordeel is dat het veilig rijgedrag stimuleert, als je weet dat jouw ritjes worden opgenomen zal je misschien niet zo snel onverantwoordelijk gedrag vertonen.

 

De nadelen

Er zitten ook wat nadelen aan de dashboard camera. Het kan namelijk een afleiding zijn, omdat het scherm vaak zichtbaar is terwijl je aan het rijden bent. Misschien maakt het jou niet zoveel uit, en kijk je er niet naar. Maar anderen kunnen afgeleid zijn door constant te kijken wat er om hun heen gebeurt. Dit kan ook weer zorgen voor ongelukken. Sommige dashboard camera’s kun je ook heel makkelijk weer verwijderen, omdat ze natuurlijk buiten je auto zijn geplaatst. Iemand kan zomaar jouw dashboard camera stelen. Tot slot, kan dit technische snufje zorgen voor inbreuk op privacy. De camera is vaak verbonden met WiFi, dit zorgt ervoor dat mensen jouw beelden kunnen hacken. Vooral als het gaat om bewijs voor een rechtszaak kan dit gevaarlijk zijn.

Hoe werkt een dashboard camera?

Het apparaat filmt niet alleen als jij aan het rijden bent, maar ook als je geparkeerd staat. Zodra er sprake is van beweging gaat de dashboard camera aan. Zo kun je altijd in de gaten houden of er geen onrust plaatsvindt rondom jouw auto. Het is afhankelijk van het geheugen van de camera of het wordt opgeslagen en hoe lang dit zichtbaar is voor jou. Er zijn namelijk veel verschillende dashboard camera’s op de markt met elk zijn eigen functies.

Conclusie

Een dashboard camera is wel een hele handige tool, vooral bij autodiefstal of verkeersongelukken. Er zitten wat nadelen aan, maar meer voordelen. In verband met veiligheid is het toch raadzaam om de aanschaf van dit apparaat te overwegen.